75. LemEZ kritika! – Belga

Karnevál

A Belga tud újat mutatni? Igen.

Nem sok olyan zenekar van, akik mindenféle rajongói kritika nélkül tehetik meg azt, hogy össze-vissza ugrálnak a zenei stílusok között. Mondhatni ritka, mint egy tender vesztes Mészáros cég. A Belga ezek közé a zenekarok közé tartozik. A Karnevállal azonban nem csak zenei magasságokat értek el, de talán először érzem, hogy a szöveg nem csak vicces, de a helye is megvan neki. A szövegeiknek eddig is voltak alapigazságaik, de ezen a lemezen olyan dalok vannak, amik teljes erőből csavargatják Magyarország mellbimbóit.

Először is a Karnevál cím kicsit megtévesztő, mert bár vannak klasszikus riói karneválos témák (mintha tudnám az milyen), ettől függetlenül viszont nincsenek túlnyomó részben. Később rájöttem, hogy Világkarnevált akartak írni és így már minden passzol. Amelyik dalban az említett dél-amerikai karneváli hangulat beüt, ott minden porcikában megjelenik. Nem tudtam eldönteni, hogy ennyire könnyű ezt a hangulatot megteremteni vagy ennyire zseniális lett a keverés. Ha egy kicsit több sangria szorult volna belém, egy kasztanyettával táncra perdültem volna a Gérvágó hallgatása közben. (Tudom, hogy ezek spanyol dolgok, de nem érdekel így lett vicces.) Alighanem nemcsak a dal volt elsöprő. A szövegben felsorolt emlékekre is ökölbe szorult több millió panelben élő magyar ökle, amikor panelfelújításra gondol. De a kertvárosokban fűnyírásra vagy éppen kurvaanyázások közepette új kutyaházat építő szomszédokra felkelni nem akarók is magukénak érezhették ezt a dalt.

Ízelítő kockás abrosszal:

„a reggel fél hét ideális, jöhet a flex visszaalvás már ebből nem lesz asztali körfűrésszel egész nap vágjad a tűzifát a kiemelt idősáv: ebéd után de a benzines fűnyíró, az is ugyanolyan jó beröffentjük, nyírunk egy keveset, majd egy percre leállítjuk ezt csináljuk meg párszor, hadd higgyék azt mindig, hogy abbahagytuk a fémfúró, a gérvágó, a fűnyíró és a gérvágó”

Én ezt a dalt nem is értem.

Hasonló muzsikai stílusban, de szövegileg inkább a falusi diszkós búcsút idézi meg a Bélabál. A Legényanyára emlékeztető dalszöveg különösen bejött pláne, hogy a Kontrollból a bélatál is előkerült, ami kihagyhatatlan labda volt. Le is ütötték rendesen.

Volt egy kis (nagy, közepes) politikai beszólás is a Mutyi dalban, de közben fel kellett ismernem, hogy ez nem is (csak) a politikáról, inkább újra a magyar valóságról szól. Ami sajnos többször újra előkerült az Árak és a Jenő 2 dalban. Ezek azok az örökérvényű aranyigazságok, amiktől most azt érzem, hogy sosem fog felszabadulni oly büszke nemzetünk.

Természetesen minden dalban van sok-sok okosság, valamelyikben egy kicsit több is, mint a Babonákban vagy csak simán pehelykönnyű fricska egy stílus felé, mint ahogy a Father Blues-ban is van. De mégis, amikor két lehetetlen univerzum találkozik, akkor nézünk csak igazán. A Bosszúálló volt az apám… egy cimbalmos Jó ebédhez szól a nóta és a Marvel-univerzum szerelemgyereke. Ez pont olyan, mint amilyennek leírva is látszik.

Nem csak horgászoknak!

Ha arról kérdez valaki, hogy milyen a lemez, akkor nehezebb a válasz, mint elsőre gondolnánk. A Belga annyira ügyesen lavíroz az Irigy Hónaljmirigy, a Wellhello, a komolyan vicces és a viccesen komoly stílus között, hogy nem tudok hitelesen megfelelő pontot adni. Ezért azt fogom nézni, hogy a Belga saját magához képest mit művelt. Véleményem szerint az egyik legjobb az utóbbi időben és újra kedvet kaptam egy koncertre. Persze, hogy hozzam én is a tipik magyart és régen minden jobb volt, a Kocsi még mindig egy igen menő szám, hiába az új album.

A lemezborítóra kicsit rácsöpög a vérző szívem. Több volt ebben, mint a végeredmény. Pont azt nem érzem, ami a szövegeikből kitűnik, így egy szocreál képivilággal megoldott borító lett, ami nem az aktuális világot idézi, inkább a múltat próbálja kifigurázni, pedig ahogy hallottuk, lett volna mit. Ja, ettől függetlenül a lemezt beszereztem!

Lemez: 10/8
Borító: 10/6

Kinek ajánlanám: ha nincs humorérzéked, fájni fogod.
Mihez ajánlom: egy kőbányai vagy bambi mellé.
Milyen állapot kell a meghallgatásához: ha épp építkezel vagy felújítasz felejtsd el!
Koncertre érdemes elmenni: eddig kettő, azaz számmal 2 koncerten voltam. Jó lenne.