78. LemEZ kritika! – Iron Maiden

Senjutsu

Öreg rocker, nem vén rocker?

Az Iron Maiden, ez a gigantik híres és soha meg nem öregedő zenekar, lassan nagypapa korú tagokkal, Kóbor János szerű hajat rázó heavy metal banda a 17. lemezét adta ki nemrég, ami a Fujitsu Senjutsu nevet viseli. Amikor ekkora, ilyenhűdenagynevű és már az őskorban is zenélő aktív zenekar új albumot ad ki, nem szokott más kérdés feltevődni, csakis egy: tud-e újat mutatni 16 lemez utána a brittttttt banda? Pedig ez egy hülye kérdés, ugye Boborján?! Persze, hogy az, mert 1gy. Nem kell nekik semmi újat mutatni. K2ttő, nem is akarnak újat mutatni. De kérdés ettől függetlenül van: hova helyezed a Maiden-t a mai mindennapokba?

A válasz pedig egyszerűbb, mint gondolnám. Szokták mondani a jobb márkájú, általában drágább kategóriás autókra, hogy szépen öregszik. Ez annyit tesz, hogy pontosan tudod, hogy melyik évben kell neki kis vagy nagy szerviz, hogy nem lepődsz meg, amikor vezérműszíjat kell cserélni – szimplán együtt élsz a kötelező dolgaival, amivel kalibrálva van, de nem fog meglepetést okozni, hogy szétrohadt az alja és főleg nem fog otthagyni sehol vagy ha igen, pontosan tudod miért. Az angol öregfiúk is itt helyezkednek el a metál szférában. Ismered a Maiden-t, ha más nem egy harmincas-negyvenes férfi kopott Killers pólójáról vagy egy suhanc kétszer hordott The Book of Souls frissen vasalt kapucnis pulcsijáról.

Vágtázó metál!

Ők már ezer éve letették az alapkövet, nekik itt nem kell bizanyítaniuk vagy új stílusok után rohangálniuk. Ezt viszonylag korán felismerték, így elkerülték a nagy kudarcokat. Az Iron Maiden csak simán a magából adódó tehetséget zenéli ki. Nem szarja le a közönséget, ez egy fontos dolog és az említett alapkövet sem szándékozik eltörölni. A Senjutsu egyébként egy nem elcsépelt Maiden lemez, ami nagy szó, ha figyelembe vesszük hány órányi lemezük van összesen. Vannak brutál jó dalok és egészében is jók és csak néhány kevésbé átütő, ami azért bőven belefér és el lehet menni melettük.

Pont a névadó dallal kezdenek, ami egy elbúcsúzó nótának hangzik (nálam), olyan lezárósnak, ezért kicsit furcsa ezzel kezdeni, de ez sem tartozik a rosszabbak közé. Nekem egyedül a The Time Machine nem akar beakadni, amit kifejezetten unalmasnak találok, illetve a Darkest Hour-t nem érzem bomba formában. De nagyjából ennyi az egész. És most a dalok, amik viszont eszméletlen királyságos bombasztikusak lettek.

A Rammstein Deutschland-jához akarták mérni. Szerintem sikerült!

A Stratego, a The Writing On The Wall és a The Parchment. Olyan alaposak és már-már Tool szerűek, hogy nehéz elhinni, hogy ezt a dalírós dolgot már tizenhetedszerre játszották el. A The Writing On The Wall, amivel gyakorlatilag belengedték és beizzították a világot az új albummal, ráadásul olyan videót kapott, amit egyhamar nem lehet elfelejteni. Ráadásul nem egy magyar rajongó is részt vett a készítésében és annyi korai momentumot (no politico!) rejtettek el benne, hogy az edzett Maiden fanok szakálla is kihulott mire mindet megtalálták.

A témák it ültek a legjobban, a lemez legjobb dala!

A Maiden nem hagyja, hogy elfelejtsd, hogy leírd. Nem engedi el a rajongók kezét, mert imádják őket és fordítva. Most is épp őket hallgatom és nem hiszem el, amit hallok, mert annyira egyszerű és zseniális a The Parchment. A lemez nem kaphat tizest már, mert nem hibátlan, de 80 percet úgy összehozni, hogy bármikor képes vagyok elindítani és meghallgatni, óriási teljesítmény. Bruce szerint ez minden idők egyik legjobb Maiden lemeze. Lehet, bár szerintem nem (mondjuk ezt meg ki nem szarja le), viszont jó hír, hogy le akarják tolni az egész lemezt a koncerteken majd. Ez még csak terv, de ha így lesz, akkor respect!

A borítók királya egyértelműen az Iron Maiden és Eddie. Nincs még egy ilyen zenekar, akik ennyire következetesek és alaposak, ha borítóról van szó. Ígérem, ha lesz egy podcast-em, velük fogom kezdeni a borító kivesézését.

Lemez: 10/9
Borító: 10/10

Kinek ajánlanám: öreg rockereknek és fiatal igényeseknek, akik a magas férfihangokért oda vannak a metálban!
Mihez ajánlom: lassan már inkább egy 17 éves jó vörös borhoz!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: amikor tudsz figyelni rá, mert megérdemlik!
Koncertre érdemes elmenni: eddig kettőre sikerült eljutni és mindegyik a top kategóriába tartozik, tehát nem igen!