77. LemEZ kritika! – Jinjer

Wallflowers

Ukrán metált bírod?

Első Jinjer albumom, amit végighallgattam a Wallflowers lett. Ez azért fontos tény, mert a Macro (2019) albumot szinte egyáltalán nem, míg a King of Everything (2016) majdnem minden dalát ismerem. A Cloud Factory-ból (2014) sincs túl sok meg, ebből pedig az látszik, hogy minden második lemezre vagyok kalibrálva. Az ukrán banda viszonylag rövid idő alatt lett igen népszerű, én a Sit stay roll over dalnál léptem be a táborba. De mit hozott az új album magával, érezhető-e a COVID áldásos hatása.

A Vortex-nél örültem, mert több ehhez hasonló dalra számítottam.

Nem annyira, de nem minden esetben tett jót a zenekarnak a bezártság. Elsőre azért a 11 dalon át való aprításba (kis kivétellel) néha belefáradtam és bizony el kellett tekernem könnyebb vizekre. (Talán a kor lehet az oka.) De az azért nem véletlen, hogy a könnyebb dalok, mint a Vortex korán kapott klipet, illetve már azóta a Mediator is és a Wallflower is. Utóbbi akár egy Opeth dal is lehetne, amivel talán nem mondok nagy eretnekséget. (De!)

Hosszas felvezető van, főzzetek le nyugodtan egy kávét…

A többi dal technikás, djent szerű, ütemtörő, hörgős mini balladák hosszútávon azért képesek megviselni, pedig nem vagyok lágyszárú. Minden dalban van egy kis változatosság, de nem eléggé erős, hogy az egész album igazán jó legyen. A korábban említett dalok húzzák a lemezt a hajuknál fogva és emiatt nem süllyed el, de ez a korábbi lemezekre is igaz volt. Valójában hozta a zenekarok átlagát a jobb és rosszabb dalok arányában.

A borítót nagyon nem gondolták túl, de annyira nem, hogy nehéz elhinni, hogy ez a végleges változat. Vegyél egy random képet egy virágról, amit egy fekete/fehér filterrel megbolondítasz és kétféle irányban írj rá szöveget. Nagyon gyenge lett.

Lemez: 10/8
Borító: 10/5

Kinek ajánlanám: csak a smirdli papír durva torkúaknak.
Mihez ajánlom: favágáshoz így a tél előtt.
Milyen állapot kell a meghallgatásához: ne akkor hallgasd meg, amikor a macskád megmurdelt.
Koncertre érdemes elmenni: kíváncsi lennék, élőben Tatiana hangja üt-e akkorát, mint a hangszóróból, ami kiszűródik.