94. LemEZ kritika! – Punnany Massif

Fel Nem

Már sosem lesz ugyanaz? De lehet ugyanolyan jó!

Az utolsó lemez, amiről írtam a Shen Kick (2010) volt, amit nem annyira szerettem, pedig agyon vissza hallgattam és minden dalát kívülről ismerem. De a sokszínűsége nem megfogott, hanem azt éreztem, hogy mindent meg akartak mutatni, mindenből egy kicsit, csak a végére sem akart összeállni. Azóta persze rengeteg slágert kitoltak magukból a Punnany-s srácok, a rajongó bázisuk is kissé átalakult a Körkorkép (2006) óta és vagy azért, mert profibbak lettek vagy mert mit tudom én vagy mindenkettő, de megtalálták a legnagyobb rétegű hallgatóságot és kiadták a Fel Nem lemezt.

Korai beharangozó, de tipik.

A stílus nem változott, a dallamos ének lett maximumra tolva, a fülbemászó dalokból meg annyi van, hogy esélytelen két füllel mindent befogadni. Hatásvadász? Túl direkt? Érzelem irányított? Szöveg centralizált? Ez mind és mivel nekem tetszik, már szerintem nem is annyira menő 2023-ban. Pont az jutott eszembe, hogy egy jó erős 10 évvel ezelőtt is pont ugyanígy durrant volna. De már sajnos nem tud nagyobbat szólni.

Fő téma 🙂

Az Élvezd volt a kor dala, amit mi öregek már (=minden harmincas, aki közelít a negyvenhez) boldog nosztalgiával hallgatunk és bólogatunk, hogy ez a menő zene öcsisajt (=brocheese). Ez van, elmúlt a varázs és mondom ezt úgy, hogy ez egy jól megírt, élvezhető, szerethető lemez lett. Hibátlan dalok, a megszokott, nyakatekert szövegekkel.

Nekem ez olyan sablonos lett, de elfér a lemezen. (Tiszta Sub Bass Monster Alvilág, csak picit máshogy.)

A fesztiválok elmaradhatatlan kelléke volt a Punnany Massif, de miután a fesztiválok is erős átalakuláson mennek keresztül vagy épp megszűnik (RIP VOLT Fesztivál ), úgy a csúcsidőben futott zenekarok is hátrébb tolódtak és az azariák vagy mi a bánatok az új arculati elemek!

A lemezborító nem lett túltolva az tény, de a célnak megfelel. A lemezhez hű, a gyerekből felnőtté válásának nem elfogadása több dalban is előjön és ez képi mivoltában is megmutatkozik. Egyszerűen átsatírozza a gyerek a táblát és lelkében nyugtázza, hogy meg van oldva a probléma. Nem mondom, hogy zseniális, de azért ügyes.

Lemezmegjelenés: 2023. április 14.

Lemez: 10/8
Borító: 10/8

Kinek ajánlanám: a magam fajtáknak. Nem hiszemel, de leírtam ezt a mondatot!
Mihez ajánlom: fesztiválhoz reggel, délben, este!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: ha öreg nosztalgiázós, ha fiatal odafigyelős!
Koncertre érdemes elmenni: csak fesztiválon hallottam őket, szóvel nem tudom milyen ey klubkoncert. Próbáljátok ki!