93. LemEZ kritika! – Carson Coma

IV

EZ most valami új?

Egy nagyon furcsa, de furcsán érdekes album következik, amit a Carson Coma villantott, IV címmel. (Valószínúleg ez a 3. lemezük – innen lehet a cím…) Olyan jegyeket mutatnak, amiket eddig nem is sejtettem, valamint mélységek és magasságok jellemzik a lemezt, ami egy nagyon durva koktélra emlékeztet. Azt kell csak eldöntenem a kritika végére, hogy kell-e bele még randi drog vagy már belecsempészték?

Abszolút nyertes szám. Még Rákosi Fülöp se mondhatna semmit rá.

Nem is biztos, hogy írtam volna róluk (habár kedvelem jó pár számukat), ha nem hallgatom meg a Feldobom a követ című számot. Nem jellemző sem a műfajra, sem a zenekarra a kormánykritikusság, pláne nem úgy, hogy nem nagyon rejtették el a véleményüket. Max. annyira, amennyire egy elefánt el tud bújni egy nádszál mögé. Őszintén szólva nem tudom, hogy miért most vagy mi váltotta ki ezt a zenekarból, eddig amennyire tudom, nem voltak ilyen markáns megnyilvánulásaik.

Ez a névjegyük – ezek ők!

A lemez két legerősebb dala, az imént említett mű és a Nagykabát. Mindegyik zeneileg és szövegileg az utóbbi idők legerősebb kritikája, amit hallottam egy alapvetően pop-rock-valami zenekartól. (Érdekes az ózdi rapper mindenről mer „énekelni” csak éppen a fontos dolgokról nem…) Bár a politika veszélyes téma, kicsit sajnálom, hogy ennyit kaptunk most belőle.

Ezt a dalt, nehezen értelmezem 😀

A többi szám annyira vegyes, hogy szinte zavarba ejtő. Tényleg minden van, punk zene, abból is a mocskos kategóriából, Arctic Monkeys-os alapos, blues-os alapokra épülő, több vicces, lájtos megoldás és vannak klasszikus CC-s dalok is. Nem tudom kijelenteni, hogy ez a sokszínűség rossz vagy jó – ez ilyen. Az Esti Kornél jutott eszembe róluk, érzek némi hasonlóságot bennük, viszont az EK-t még egységesebbnek érzem. Szerintem a következő lemez (illetve remélem) lesz az igazi katarzis.

A borító lemaradt az album erősségétől. Bár nem rossz, még mindig azt érzem, hogy sablonos, túl direkt, túl egyszerű. Nyilván ez nem annyira kritika, mert ezerszer rosszabbak vannak és azért az sem igaz, hogy össze lett csapva, de jobb lett volna, ha megüti a dalok színvonalát.

Lemezmegjelenés: 2023. június 1.

Lemez: 10/9
Borító: 10/7

Kinek ajánlanám: alapvetően még mindig a fiatalabb korosztály a nyerő, 13 éves kortól a nagyfröccsig.
Mihez ajánlom: lassan egy jó tanár tüntetéshez!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: szomorú, hogy feldobjon vagy vidám, hogy lehúzzon!
Koncertre érdemes elmenni: lelkesek, a koncertekből kinézve, de nagy show-ra nem kell számítani.