85. LemEZ kritika! – Esti Kornél

Nyitva hagytam

Nem maradt nyitva semmi.

Hiába minden előre támasztott gondolat, az Esti Kornél nem hozta a hozzá fűzött reményeket. Nem tudott az Eltűnt idő (2018) után egy gyenge, unalmas albumot összerakni. A Covid ellenére, ami elég sok zenekart agyilag megzavart, egy igazán ütős, magukhoz és a rajongókhoz méltó lemezt készítettek. Szövegileg maradtak mélyek, mint a lövészárkok, zeneileg kicsit megúszósabbak, de összességében egy egész karikát hoztak. Erről sem fogok tudni rosszat írni.

Nem a pörgős dalok közé tartozik – ez ilyen embermagábanézős.

A Nyitva hagytamtól nem a Covid miatt féltem, bár ahogy említettem sokan próbálták meglovagolni a hullámait (ha érted mire gondolok), a kényszer dalírás eddig sohasem működött egy zenekarnál sem. A srácok biztosan nem éreztek késztetést, hogy egy vírusról vagy annak a következményeiről írjanak. Azért sem éri meg, mert ezek egynyári dalok és azért sem, mert nem belülről jönnek. (Ezt sem kellett volna elkészíteni, mister TCS.)

Na erről beszéltem!

A zenekar újra a legmélyebbre ásott és lehet sokszor olyan témát vettek elő, ami már lerágott csont, mégis jó volt hallgatni. Gondolok itt a Megnyertél mindentre, hogy pont az első számot válasszam, ami egy tipikus anyagias emberről vagy életstílusról szól. Minden hasonlat volt már, nincs új a nap alatt, de nem arcba tolós, nem tolakodó.

„Megnyertél mindent, mégsem vagy boldog
Próbáltál felszívni százféle dolgot
Elhasználtál már istenből is párat
Megnyertél mindent, de a minden csak látszat…”

Az Óceán és az Utánad már korábban megjelent, azt hittem ezek lesznek a legjobbak, ahogy általában lenni szokott, de most csalódtam mert ugyanolyan lett az összes. Ugyanolyan jó. Ezért szemétség lenne kiemelni egyet és egy végtelen hosszú posztot sem szerettem volna. Lényeg, hogy az Esti Kornél vagy nem tud, vagy nem akar hibázni. Utoljára egy sima 10-est kaptak és megnyerték a legjobb magyar lemez díjat a KoncertEZ!-en és most is nyerhetnek simán. De a fejlődés reményében csak 9 pontot fogok adni!

Szeretem, ha valami direkt rossz vagy annak próbál látszani. A borító pont ilyen. Egyszerű, de jól harmonizáló színek. Elmosódó digitális világ, ami bejön vagy kimegy épp az ajtón. Az Eltűnt időhöz képest ez kifejezetten egy jó borító lett és úgy látszik valami trend vonal van a levegőben, mert hasonló a fazon, mint a Blahaloiusiana lemezénél!

Lemez: 10/9
Borító: 10/9

Kinek ajánlanám: minden Esti Kornél és műkedvelőnek!
Mihez ajánlom: száraz boros, beszélgetős estékhez.
Milyen állapot kell a meghallgatásához: gondolkodósos, nem előny, ha Mónika Show-n nevelkedtél! 
Koncertre érdemes elmenni: arra mindenképp, meg utána még egyre!