90. LemEZ kritika! – Machine Head

Of Kingdom and Crown

Lesz jobb? Lehet jobb?

Ha engem kérdezem magam, akkor a Machine Head valahol a Through the Ashes of Empires (2003) és a The Blackening (2007) között fejeztbe a pályafutását. Az azóta írt 3 vagy 4 lemez vergődés, próbálkozás, Flynn-féle agymenés. A zenekar többi tagja is valami hasonlót érezhetett, mert szépen lassan elkoptak, mint a traktor gumi. Az Of Kingdom and Crown-t ezért az esélytelenek nyugalmával vártam, elvárások nélkül. De mit kaptam Flynn-től, meg az új bandától?

Még mielőtt belemennék abba, hogy az egész banda szétesés valóban Flynn miatt van-e vagy csak egyszerűen a sors ilyen, azért fontos megemlítenem, hogy igazából ez az 55 éves csávó a maga nemében, mégis csak egy legenda. Jó, nem egy halloffame , de iszonyatosan szereti, amit csinál, sörszagú a szakálla, szemüvegben olvassa fel különböző live videókon a rajongók írásait, karácsonykor eljátssza az első albumot elejétől a végéig és mellette még úgy badass-kedik, hogy nem aljasodik le Phil Anselmo szintjére. Beszólogat, de nem a lájkokért (mert elég régóta űzi ezt a szakmát!), inkább elhivatottságból. Szóval Flynn egy olyan erős személyiség, akit lehet szeretni, utálni, de nem a megjátszós fajta, inkább a régi korok megmaradt bástyája.

Tipik MH videó, minden rossz megoldásával együtt, szerintem már direkt csinálják 🙂

Az új lemezt ennek tükrében hallgattam végig és hosszas elemzések után, arra a következtetésre jutottam, hogy a Machine Head már soha nem fog kiadni igazán jó lemezt, de az utóbbi lemezeket (főleg a Bloodstone & Diamonds-ot 2014) sikerült megugrania. Sőt igazából nem lett rossz a lemez és néha megcsillanni látszott egy-egy régi klasszikus elem is.

A majdnem pontosan 1 órás mű elsőre hosszúnak tűnt és feleslegesnek, megint azt éreztem, hogy legyen inkább sok, mint jó (mint a térfogat 5:25), de fel kellett ismernem, hogy a nagyszerűségre törekedtek és hát ez lett belőle. A Slaughter the Martyr-t, amit pont először elengedtem, talán az egyik legjobbja lett a lemeznek, ami 10:25-ös idejével mutatja is, hogy még a 2000-es évek előtt alakult a zenekar.

Nehéz kenyér, vegyetek egy oldalast magatok mellé és lassan emésszétek!

Nem sorolom fel az összes dalt, mert ha a nagy egészet nézem, akkor bőven elfér a lemez a palettán, talán azt tudom most is sajnálni, amit minden egyes MH poszt után majd meg fogok írni, hogy bárcsak még egyszer dobbantanának egy nagyot és ne kelljen mindig a régi poros lemezekre mutogatnom.

Első kiadott dalok egyike, ezt mondom én közepesnek!

Tudni kell rólam, hogy az egyik kedvenc zenekarom egyébként az MH tehát, amikor rosszat írok róluk, akkor magamban forgatom a kést, de az egyik legbénább videókat készítik mindig, illetve a borítóiktól sem szoktam hátraszaltót csinálni. A mostani viszont úgy érzem, hogy már kezdi megütni azt a szintet, amit mindig is szerettek volna elérni. Bár a CD-k mérete miatt nem annyira jön ki a részletesség, a bakeliten biztosan jól látszik, mennyire alaposan ki lett dolgozva a borító. Most először büszke vagyok rájuk!

Lemezmegjelenés: 2022. augusztus 26.

Lemez: 10/8
Borító: 10/9

Kinek ajánlanám: „öreg” rockereknek, érződik minden riffen a múlt szaga!
Mihez ajánlom: a 90′-es évek szerelmeseinek, akik nem UFO-n nevelkedtek!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: sör, cigifüst, romkocsma és egy barát, akivel tudsz beszélgetni az első lemezről!
Koncertre érdemes elmenni: igen, mert úgy repkednek a sörök, hogy venned sem kell!