87. LemEZ kritika! – Amon Amarth

The Great Heathen Army

Nincsen metál, szakáll nélkül!

A nyilvánvalóan svéd Amon Amarth zenekar, a 12. lemezüket készítették el nekünk. Nem zavarta őket sem a tengerek óriási viharai, vad hullámai, sem a szakállápolók globális hiánya – rendületlenül, szinte percre pontosan az ősi sámánok jóslata szerint a Berserker után (2019) 3 évvel pajzson kihordták a korongot. Álljon eme kritika, előttetek mocskos pogány halandók! Halljátok a The Great Heathen Army-t!

Vala az utolsó lemez bizony rettenesen erőteljes vala. Viking ódákat zengtem róla és hetedhét határon át hallatszott dicsőítő énekem. Ama lemez után, eme lemez előtt tehát nagy érdeklődéssel volt felőlem. A zenekar először kihozá a Get In The Ring videót, ami Mad Max ihletésű képi világa, megidézte a jövőt, ami a mostani jelen.

Jajj nektek hangárok, mert ellepé zenekarok repülők helyeit!

Aztán a lemez megjelenésének napján vagy tán egy nappal később, a Find A Way Or Make One videót is felvarázsolták az nagy videómegosztóra. Ez már viccesebb, a nagy szellemek által megengedőbb lett. De nem ez lett mégsem a legnagyobb dal – de nem ám!

Csak az Amon Amarth ne készítsen prezit nektek az év végi eredményeikről!

Ugyanis a záródal a The Serpent’s Trail vitt mindent, mint a kétárbócos vikinghajó. Kedvező dallamain úgy úszik az ember szíve, mint hősi harcosaink a hajóikkal szelik a végtelen áramlatokat. Egy-két kevésbé izmos dalocska mellett a The Great Heathen Army egy egészen jó harcba hívó válogatás lett!

Nem is adhatok mást, mint a 10 áldozati kecskéből, 8 levágott kecskét!

A zászlójuk pedig részletesebb, mint a Webb űrteleszkóp legjobb képe egy elefántról 1 cm-ről. Ritkán látható ilyen szép munka fogságban nevelkedett festőtől. Kár, hogy a mű befejezése után meg kellett válni az életétől, hogy másnak ne készíthessen hasonló műreeket. 10 koponya kupából mindet megadom nekik, méghozzá fjordvízzel készült keserű sörrel telítve!

Lemez: 10/8
Borító: 10/10

Kinek ajánlanám: főként pogány hódítóknak!
Mihez ajánlom: mindenféle IPA-hoz, ami hosszú hajóutakat kibír!
Milyen állapot kell a meghallgatásához: dühös vendetta vagy lincshangulat!
Koncertre érdemes elmenni: csak ha nem zavar, hogy az első sorban rád fröccsenő vér!